Non Compliance To Treatment

7:24 AM




SCENARIO (Inspired by true events)

Me:   Assalamualaikum Pakcik, apa kabar?

Mr A:   <Silence + frown> Saya nak cepat ni doktor , bagi je ubat.

Me:   Pakcik dah makan ubat harini? Saya tengok gula pakcik 12.5, BP pun 150/100.

Mr A:   Dah. Tinggi ni sebab MINGGU SUDAH ada pergi kenduri.

Me:   Boleh pakcik bagitau berapa jenis ubat yang pakcik ambil sehari <while showing him samples of his medications>

Mr A:   Doktor baca je la dalam nota tu. Ada tulis kan?! Doktor baca la <voiced raised>

Me:   Kalau pakcik makan ubat ni setiap hari, mesti pakcik tau jenis ubat yang pakcik makan. Dah 3 tahun pakcik ada kencing manis ni.

Mr A:   Doktor bagi je la ubat yang sama, saya makan

Me:   Pakcik, setiap kali pakcik datang selama 3 tahun ni asyik tak terkawal je. HbA1C ni asyik tinggi je. HbA1C ni menunjukkan kawalan gula pakcik selama 3 bulan. Kalau pakcik tak ambil ubat tak guna saya naikkan dos ni.

Mr A: Pakcik makan ikut suka je. Rasa pening sikit makan, kalau ok tak makan ubat. Saya makan jus herba Tok Dalang (bukan nama sebenar). Makan ubat ni lama-lama nanti rosak buah pinggang. Saya ada jumpa doktor At***** Therapy, dia dah rawat DNA saya. Doktor bising-bising buat apa?

Me: Pakcik dah habiskan berapa Ringgit pergi rawatan alternatif ni?

Mr A: Ada la nak dekat lima ribu.

I spent a good 20 minutes explaining the misconceptions he has on his Diabetes Mellitus and Hypertension. It still baffling why he continues coming for his appointments and collecting his medications. Why waste tax money if you know you won't be taking the medications anyway? Remember this story? > WASTE OF FUNDS




ISSUES
1. Compliance to medications

One of the best way to find out if a patient is kencing (bluffing) about taking his medications or not is by asking the patient to tell you the type of medications they are taking. For example:

Metformin 1g (two tablets) twice a day:

"Itu ubat biji besar, dua biji dua kali makan" or "Tim liu yeun, leong lap leong pai" (This is Cantonese...I think)

If medication is taken daily, for sure you can know how many tablets you take at the end of the first week. If TWO YEARS take the same medication also cannot remember, how la?

You (medical practitioners) will be surprised at how many patients will kantoi.

2. HbA1C

Basically, in simple terms, HbA1C indicates the level of sugar control of a patient for the past 3 months.

From 2015 Type 2 DM updated CPG
Sometimes, patients tend to mengelat (lie) on appointment. They will make sure they control their diet and take their medications as rigorously as possible a few days before their appointment. On appointment day, their BP and sugar level will be so cantik and get a bagus harini from the doctor. They are actually lying to themselves. Menipu badan sendiri. Most of the time when doctors tell the patients about their uncontrolled HbA1C, they will start to kalut!


3. Alternative Therapy

This topic is worthy of a separate, dedicated post.

Facebook













Sister sites

The Makan Doctor

My Financial Discovery

You Might Also Like

3 comments

  1. kalo aku dh explain smpi 20 minute tp still bebal camtu gak aku biarkn je, byk lg pt lain tgh tggu kt luar tu...nak mkn ubat mkn..kalo xnk (setelah penerangan berjela diberi) ikut suka hati ko la..bukan keje aku nak potong kaki ko or buat tapak kt lengan ko utk dialysis..byk plak masa emergency physician nk explain bagai kt emergency setting..

    ReplyDelete
  2. dr. nak tanya.. saya disahkan ada penyakit panic disorder. so, doktor dekat klinik psychiatrist PPUM ada bagi saya ubat escitalopram akaa precipra 10mg untuk diambil setiap hari. pada peningkat awal pengambilan, saya suffer side effect seperti hallucination, susah nak tidur, badan panas tanpa sebab, dan dizzy. jadi, saya hanya akan ambil ubat pada selang 2 hari, atau apabila perlu.

    saya tahu, macam kes ubat antibiotik mmg kena habiskan. adakah ia sama dengan kes ubat jenis ni?

    saya cuba nak kurangkan penggantungan kepada ubat. tapi, saya akui dengan penggunaan ubat ni, saya dah xberlaku panic disorder lagi (yang teruk, sampai rasa nak mati).

    harap dr. dapat respon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Fatinah. Maaf saya lewat sedikit respon kepada komen ini. Kalau mengikutkan history awak, nampak seperti ubat itu kurang sesuai untuk awak, memandangkan ada kesan sampingan yang membuat anda kurang selesa dengan ubat itu.
      Kalau ikutkan, pengambilan ubat yang berterusan akan dapat mengawal symptom panic disorder tersebut. Aim kita adalah untuk anda hidup dengan berkualiti (better quality of life).
      Saya cadangkan awak berjumpa sekali lagi dengan pakar yang merawat dan beritahu kesan sampingan ini. Terdapat beberapa class ubat yang lain yang masih boleh dipakai. Terdapat juga beberapa jenis rawatan psychotherapy yang boleh membantu.

      Harap ini boleh membantu :) saya doakan kesejahteraan awak

      Delete

Follow Me on Facebook