Like This Ke Malaysian Doctors Work?

7:48 AM



Yes, macam ni la doktor Malaysia buat kerja. We don't do work fast, complain. We have our meal during break in the pantry, complain. We go to toilet also complain. And now, we do PROPER WORK also complain! Tak habis-habis bising; I paid my taxes and you should do EVERYTHING I SAY.

Come on la. I'm not really sure why she wants to get angry. Dear Miss She Who Shall Not Be Named, this is a proper suture to make sure that the skin can be salvaged. As an MO, I am also not so sure of the name of this type of suture. My last orthopedic rotation was FOUR years ago. But I can sure tell you, that suture looks good. There's no signs of skin necrosis and the flap looks healthy. You should really be thankful that the area can be salvaged. Looks like it might have been a nasty degloving injury. If it weren't for that surgeon, you will see just BARE FLESH!

By the looks of things, Miss She Who Shall Not Be Named just unleashed the wrath of medical doctors who are active on social media. Even the usually quiet ones are giving a barrage of comments on social media.

"Budak tadika pun tau beza antara jahit kulit dengan kain kak!"

"Next time, hospitals need to buy the Singer sewing machine in bulk"

"Lain kali belajar tinggi-tinggi dulu baru komen"

"Introducing the Master Prof. Dato' Sir She Who Shall Not Be Named, the greatest orthopedic surgeon in the UNIVERSE!"

"Akak ni mesti ingat jahit kaki sama dengan jahit langsir"

"Kalau tak tau, tanya la pada yang ahli"

"Wouldn't it be better if she had asked the surgeon before making this comment?"

These are just some of the comments found on Facebook in response to viral post. Mohd Fadhli summed it up nicely on his FB page.




Saya rasa terpanggil untuk mengulas perkara di bawah memandangkan sudah 125 shares di kalangan facebookers.
1. Cam ni nie ke doctor do malaysia buat keje?...
👉 Beginilah doktor buat kerja. Menjahit dengan kemas dan bersih. Sambungan di hujung yang sedikit timbul supaya apabila sembuh kelak ia akan jadi rata dan cantik. Kalau sambungan di hujung itu dibuat rata, ada potensi akan jadi "dimple" ke dalam apabila sembuh. Tapi ia tetap sembuh juga. Jarak antara benang pun memuaskan. Sedikit darah yang keluar itu menunjukkan luka itu tidak mati (necrosis) dan potensi untuk sembuh tinggi.
2. Memang sangat x bertanggungjawab betul.
👉 Sanggupkah penulis ini bertanggungjawab dengan penulisannya? Saya rasa doktor tersebut sudah sangat teliti dengan jahitannya dan menunjukkan komitmennya yang tinggi.
3. Weh
👉 Cantik bahasa!
4. Ini kaki manusia doctor malaysia oii
👉 Ya kerana ini kaki manusialah ia dijahit sebegini. Malah ia dijahit dengan ilmu proses "wound healing" dan teknik-teknik yang dipelajari beberapa tahun. Ini belum masuk bab praktikal lagi. Sekejap ... penulis itu tahu ke apa itu proses "wound healing" dan teknik menjahit kulit manusia?
5. Bukan guni
👉 Sebab bukan gunilah ia dijahit begitu. Apa anda ingat doktor dulu2 praktik jahit atas guni ke? Penulis pernah pegang jarum dan benang?
6. Ikhlas la buat kerja
👉 Tahu pula penulis tentang maksud ikhlas? Saya nak tanya penulis ikhlas dalam menegur atau penulis emosional dek termakan hasutan syaitan?
7. Gaji korang tu makan duit dari pesakit jugak
👉 Tak habis-habis bagi hujah ke laut begini. Ya gaji dibayar melalui hasil kutipan negara melalui cukai pendapatan, GST, dan lain-lain. Tetapi prasarana dan kemudahan yang penulis dapat juga adalah dibayar oleh rakyat juga termasuklah oleh doktor, bukan? Jadi sebelum bersuara secara emosi, sila cermin diri. Jika mahu guna hujah ini, adalah lebih baik dan sopan penulis berbicara depan-depan dengan anggota kesihatan tersebut. Sebab anda sama-sama bayar gaji dan bagi kemudahan sesama sendiri bukan?
8. Jangan sampai korang doctor malaysia ni merangkak minta maaf kat akhirat nanti
👉 JANGAN SAMPAI ANDA TERPAKSA MENCARI DOKTOR YANG ANDA CACI DAN HINA TERMASUKLAH ANGGOTA HOSPITAL SG BULOH DI AKHIRAT KELAK!
9. Sangat tak profesional
👉 Usah bicara soal profesionalisma jika emosi jadi agenda utama!
Saya ikhlas menegur. Jangan persoal keikhlasan saya. Saya ada tanggungjawab memberi penerangan. Jangan persoal melainkan hujah anda berfakta. Saya tegur secara terbuka dalam facebook (tetapi saya anonymous nama penulis) memandangkan statusnya telah viral sehingga 125 shares dan banyak auta yang tersebar.
Kenapa saya kata penulis emosional? Tengoklah ayat pun berterabur dan penuh kesilapan ejaan. Nampak benar taip secara agresif dalam keadaan marah.
Tambahan : Penulisnya bukan pesakit tersebut ya. Harap jangan reveal nama penulis walaupun ramai yang tahu. Penat saya nak padam satu2. Satu lagi, elakkan komen yang melampau2

Moral of the story; bawak bertenang sebelum post kat Facebook. Ask first if you have any inquiries. Doctors will usually do their rounds at least twice a day. They will review patients as soon as they can, after a surgery to make further assessments and plan for the future management. Ask the doctors during this period. 

This isn't the final management for this patient. That suture will not be there forever. So as the tibial pin. These are just temporary measures. Please put down the phone and use your mouth instead.

ASK FIRST BEFORE YOU PRESS 'POST'
BERTANYA DAHULU SEBELUM TEKAN 'POST'

MOfrust
Sister sites:
My Financial Discovery

Makan Doctor


You Might Also Like

0 comments

Follow Me on Facebook