The Anti MC Seekers Kit (FREE!)

10:31 AM


What is worse than Monday blues?
Tuesday after a long holiday blues.

Anything worse than that?
Knowing that your other only colleague that is SUPPOSED to come to work will DEFINITELY take a convenient 'emergency' leave (based on past experiences).

Anything else that can be worse?
Realizing that it is 'the day between TWO public holidays' (in Perak). In other words, it is MC MEGA SALE DAY!

Taking a cue from UMP's Anti-Hysteria kit, I have developed a kit for MOs facing the same predicament that I'm in. I call it;




THE ANTI MC SEEKERS KIT



Terima kasih kerana mengunjungi Klinik ____________

Memandangkan keadaan semasa di mana terdapat penyalahgunaan SIJIL CUTI SAKIT yang berleluasa, doktor hanya akan memberi sijil cuti sakit kepada pesakit pesakit yang benar benar didapati sakit setelah diperiksa dengan terperinci oleh doktor bertugas.

Sijil cuti sakit hanya akan diberikan kepada pesakit yang memenuhi kriteria berikut:
1. Suhu badan melebihi 37.5 darjah Celcius.
2. Tanda tanda jangkitan akut.
3. Terdapat kepatahan tulang.
4. Cirit birit yang mendapatkan kepastian melalui ujian najis.
5. Sakit perut yang perlu dirujuk ke hospital.

Kes kes lain akan diberi chit masa (time slip) untuk mendapat pengecualian tugas sewaktu tempoh masa datang ke klinik.

Terima kasih atas keperihatinan anda.

Disclaimer: 

This is not an official document. You may use it at your own risk. You may want to use it at your setting to ensure that only the sick ones get adequate care. MC seekers contribute to the long waiting time, effecting the truly sick ones seeing the doctors timely.

My face if I see any MC seekers tomorrow

Good luck to all doctors having to brave through MC MEGA SALE DAY tomorrow. Stay strong, be patient. Don't let yourself get a hysteria!













Sister sites:

investdotmofrust


The Makan Doctor

You Might Also Like

4 comments

  1. I'm really mad at those mc seekers. Pernah dulu, on Monday morning, kena selsema yang teruk di ofis, dengan mata berair, hidung sampai dah melecet, kepala berdenyut-denyut. Sampai my bos suruh pegi klinik, amik MC, balik tido.

    Kena pulak, di ofis aircond dia sejuk melampau, so bila kat dalam ofis, teruk gila selsema, tapi bila keluar dari ofis, kurang sikit.

    Pendekkan cerita, doktor kat klinik tu taknak bagi MC, sebab dia kata ramai sangat harini datang amik MC walaupun sakit sikit-sikit ja. Punyalah penat explain kat doc tu, kes I ni genuine, kalau masuk ofis balik ni, konfem teruk balik. Mati-mati doc tu tak nak layan. Siap bagi tazkirah lagi jangan tipu MC. Stressss!

    Maka masuk la ofis balik. Tak sampai setengah jam, dah teruk balik selsema. Last sekali, solutionnya, terus amik cuti, balik tido. Sekian..

    P/s: Sorry for the long rant ya..Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ....yang tak dapat MC ni siapa? Is it you or a patient? :P

      Delete
  2. Bos aku, kalau rasa demam, aku hantar email cakap nak working from home.
    Pernah datang opis, hidung berair, bos aku suruh balik, sebab takut jangkit dengan orang lain.

    Aku ingat dekat tempat aku jer macam tu, rupanya seluruh Denmark.

    Work-life balance katanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best nya hang kat sana. Aku rasa depend ngan job scope jugak. Kalau ada MO colleague yang email or inform nak 'work from home' konon, memang nak kena hentam punye

      Delete

Follow Me on Facebook